---

Tieteestä / Pseudotieteitä

---

Pseudotieteet ovat nimensä mukaisesti valetieteitä, epäaitoja tieteitä. Niiden harjoittajat tekevät näennäisesti tieteelliseltä näyttävää tutkimusta, mutta joko lähtöoletukset, metodit ja/tai johtopäätökset ovat perusteiltaan vääriä ja epätieteellisiä. Näennäisellä järkevyydellään pseudotieteet saattavat saada suurtakin kannatusta - joskus jopa asiaa tuntevien keskuudessa.

Kuten Timo Kaitaron artikkelista ilmenee, voi pseudotiede olla hyvin lähellä oikeaa tiedettä - ja joissakin tapauksissa pseudotieteet ovat olleet osa oikeaa tiedettä, mutta aika ja paremmin selittävät teoriat ovat ajaneet niistä ohi. Silti ne ovat jääneet elämään, eikä niiden kannattajilla ole halua tai kykyä myöntää erehdystään. Päinvastoin, joissakin tapauksissa tieteen reuna-alueille (tai kokonaan ulkopuolelle) joutuminen on vain vahvistanut kannattajakunnan vakaumusta. Esimerkkejä tästä ovat mm. grafologia, astrologia (niiltä osin kuin sen väitetään liittyvän todellisiin tähtitaivaan kohteisiin), monet uskomushoidot sekä vaihtoehtoterapiat.

---

Yhdysvalloissa on viime vuosikymmeninä levinnyt kaksi uutta tieteeksi itseään väittävää huuhaa-ismiä: kreationismi eli luomistiede, jonka mukaan Raamatun luomiskertomus on kirjaimellisesti totta, sekä historiallinen revisionismi, jonka mukaan juutalaisten vainot ja joukkotuho natsi-Saksassa on pelkkää liittoutuneiden propagandaa.

On melkeinpä makuasia, haluaako näille hörhöilyille antaa edes pseudotieteen nimeä, sillä tiedettä ei kummassakaan ole nimeksikään. Molempien takana on samansuuntainen ajattelutapa, jossa tavoitteena on oman ideologian valtaanpääsy. Se, että toisessa käytetään keppihevosena uskontoa ja toisessa historian tutkimusta, ei muuta asiaa miksikään.

Revisionismin leviäminen on jäänyt pienen piirin harrastukseksi, sillä amerikkalaiset pitävät (sentään onneksi) varsin vastenmielisenä sellaista avointa antisemitismiä, rasismia ja Hitlerin ihailua, jota revisionisti"tutkijat" harrastavat. Revisionistien propaganda ja historian vääristely leviääkin lähinnä uusnatsien keskuudessa. Ehkä paras tapa vastata revisionistien älyttömyyksiin on saada heidät naurunalaiseksi heidän omilla aseillaan, kuten esimerkiksi Mad Revisionistin sivuilla tehdään (vakavamielisempää tietoa aiheesta voi taas lukea esim. Jad Vashemin sivuilta).

Revisionististen "tutkijoiden" tyylistä on Michael Philips koonnut tiiviin pikku oppaan:

"Kuinka tulla revisionistitutkijaksi"

---

Kreationistien jatkuvalla valehtelulla ja tosiasioiden vääristelyllä on pitemmät perinteet, sillä se on jatkunut jo Charles Darwinin "Lajien synnyn" julkaisemisesta alkaen. Tämän vuosisadan puolivälin hiljaiselon jälkeen kreationistit ovat taas täydessä vauhdissa, kuten keskilännen "Raamattuvyöhykkeen" osavaltioiden lainsäädäntöyritykset evoluutioteorian opetuksen kieltämiseksi ovat osoittaneet.

Kreationismi - kokemuksia, kysymyksiä ja vastauksia

---

Tulossa: Miksi astrologia ja grafologia eivät toimi?

---

| Takaisin |

---

[ Päivitetty viimeksi: 26.8.2002 ] [ Sivujen suunnittelu, toteutus & sisältö: Vesa Tenhunen ]

---