Varpukoe

6.6.2002

Joensuun skeptikoiden varpukoe on nyt suoritettu. Karsimme alkuperäisestä 16 osallistujasta lopulta testattaviksi neljä henkilöä. Syynä osanottajien määrän rajoitukseen on yksinkertaisesti se, että kokeen järjestäminen on työlästä: niinpä jätimme kylmästi pois kaikki ne, jotka kertoivat vain joskus kokeilleensa varpua ja halusivat nyt nähdä kuinka kokeessa sattuisi käymään. Kokeeseen osallistui kolme enemmän tai vähemmän "ammttimaisesti" kaivonkatsomista, maasäteilyn maadoitusta yms. harrastanutta henkilöä. Vertailun vuoksi halusimme testata myös yhden amatöörin, mutta hän ei valitettavasti saanut tulosta.

Koejärjestelyt

Kokeessa käytettävät varvut koehenkilöt saivat itse hankkia tai valmistaa. Kelvollisiksi välineiksi kelpasivat kaikki puusta veistetyt tai metallista taivutetut Y:n, V:n ja L:n muotoiset varvut. Varvuissa sai olla mekaanisia osia (kuten L-varvun kädensijan laakerointi), mutta ei minkäänlaisia kemiallisia, elektronisia, magneettisia yms. antureita tai mittalaitteita.

Kokeet järjestettiin Joensuun ev.lut. kirkon takaisessa puistossa (katso kartta; ei valitettavasti toimi kaikilla selaimilla), josta valitsimme Veikko Issakaisen avustuksella 10 x 10 metrin suuruisen alueen. Alue jaettiin ohuella muovinarulla neliömetrin suuruisiin ruutuihin.

Koehenkilö sai kulkea koealueella vapaasti varvun kanssa maksimissaan puoli tuntia ja etsiä niin monta vesisuonta, säteilylinjaa tai vastaavaa kuin pystyi löytämään. Samalla hänen oli etsittävä mahdolliset koealueella olevat häiriötekijät, jotka voivat sekoittaa varvun toimintaa. Lopuksi koehenkilön täytyi pystyä sanomaan, että merkitsemättömiltä alueilta ei löydy vesisuonia tms. Järjestäjien edustajat merkitsivät kyseiset kohdat tarkasti koealueesta tehtyyn mittakaavakarttaan, jonka koehenkilö tarkasti ja hyväksyi.

Seuraavaksi järjestäjät valitsivat kartalta kymmenen eri kohtaa, joissa sokkotesti suoritettiin. Koehenkilön silmät peitettiin ja yksi järjestäjistä talutti hänet ennalta valittuun kohtaan koealueella. Koehenkilön täytyi tämän jälkeen sanoa, löytyykö noin metrin matkalta hänen edestään jokin varpua taivuttava voima. Kaikista kymmenestä kohdasta merkittiin varvun taipumiset ja taipumatta jäämiset uuteen karttaan.

Katso myös osallistujille jaettava ohje-, sääntö- ja sopimuspaperi.

Tulokset

18.7.2002

...ovat vihdoin ja viimein valmiit ja löytyvät tulossivulta.


Vanhat tiedotteet

11.10.2001

Säiden kylmenemisen takia kokeita ei tehdä enää tämän vuoden puolella, vaan jatkamme ensi keväänä.

Koejärjestelyt osoittautuivat kohtuullisen onnistuneiksi, vaikkakin hieman suuritöisiksi. Tänä syksynä saimme testattua kolme koehenkilöä. Koska testaaminen vielä jatkuu, julkaisemme tulokset vasta kaikkien halukkaiden käytyä kokeessa (tai kieltäydyttyä siitä).

Hyvää syksyn jatkoa ja alkavaa talvea!27.9.2001

Kokeeseen ilmoittautuneiden henkilöiden yhteystiedoissa on ilmennyt puutteita ja muita ongelmia.

Jos olet ilmoittautunut kokeeseen, mutta et ole saanut yhteydenottoa, soita 0400 935 893/Vesa Tenhunen.17.9.2001

Tiedottamisen myöhästyminen näyttää tulevan tavaksi. Mutta kuten ylempää voi lukea, järjestelyt ovat nyt siinä vaiheessa, että koesarja voidaan aloittaa pikapuoliin.

Koska olemme ensimmäistä kertaa tekemässä tällaista koetta, on monien järjestelyjen yksityiskohtien hiomisessa mennyt aikaa luvattoman paljon. Lisäksi aikaa menee myös koetilanteisiin, kunkin henkilön osalta arviolta pari-kolme tuntia. Koe on käytännön syistä suoritettava viikonloppuisin, eikä niitä enää ole monta jäljellä ennen kuin ensilumi on maassa. Siksi joudumme nopeuttamaan testaamista jättämällä pois osan halukkaista.

Mutta mukaan pääsee myös ensi kesänä. Kaiken todennäköisyyden mukaan koejärjestelyjen pitäisi sujua silloin jo rutiinilla, joten mukaan voi tulla vielä sellaisia, jotka eivät nyt kesällä ehtineet tai huomanneet ilmoittautua.

Seuraavana ohjelmassa on sopiminen koeajoista valittujen koehenkilöiden kanssa. Tälle sivulle tulee uutta tietoa heti (tai ainakin pian) sen jälkeen kun olemme päässeet testaamaan ensimmäiset varpumiehet tai -naiset.4.9.2001

Työkiireistä johtuen tiedottaminen myöhästyi jälleen. Pahoittelen.

Hyviä uutisia on kuitenkin se, että koepaikka on varmistumassa. Käymme tänään (4.9.) tutustumassa muutamaan ehdokkaaseen ja valitsemme sen jälkeen niistä parhaan.

Ensi viikon tiistaina 11.9. on vielä viimeinen järjestävän osapuolen kokous asian tiimoilta, jonka jälkeen jokaiselle kokeeseen ilmoittautuneelle lähetetään henkilökohtaisesti tiedot koejärjestelyistä. Aikataulut sovitaan erikseen kunkin osallistujan kanssa.

Tietoja kokeen etenemisestä tulee myöhemmin myös tälle sivulle asiasta kiinnostuneiden luettavaksi. Seuraava tiedote odotettavissa 12.9.16.8.2001

Työkiireistä johtuen tiedotus on päivän myöhässä. Pahoittelen.

Koejärjestelyt tuntuisivat muilta osin olevan selvillä, mutta varsinainen paikka puuttuu yhä. Kokeeseen sopivan maa-alueen pitäisi täyttää seuraavat edellytykset:

Haku on jatkuvasti päällä, joten jos satut tietämään ehdot täyttävän paikan, ota yhteyttä.

Seuraava tilannetiedotus paikan löydyttyä tai kuun lopussa, kumpi nyt ennemmin sattuu.31.7.2001

Kokeen yksityiskohdat alkavat olla selvillä, mutta kokeen pitopaikka on edelleen haussa. Lisäksi täytyy ratkaista erilaisia pieniä käytännön pulmia (esim. missä ja miten vuoroaan odottavat koehenkilöt kuluttavat aikaansa).

Valitettavasti tämän tarkempaa tietoa ei ole vielä tarjolla. Toivon mukaan kesälomien päättymisen myötä pääsemme kunnolla työhön.

Seuraava tilannetiedotus keskiviikkona 15.8.16.7.2001

Koejärjestelyt etenevät hitaasti, mutta varmasti. Valitettavasti lomakauden takia on suunnitteluun tarvittavien henkilöiden tavoittaminen hankalaa, joten mitään virallisia tai lopullisia päätöksiä ei ole vielä kerrottavana.

Yritämme saada esitettäväksi jotakin konkreettista kuun loppuun mennessä. Seuraava tiedote odotettavissa siis tiistaina, 31.7.2.7.2001

Kokeeseen halukkaita on tullut kuukauden aikana kymmenen kappaletta. Määrä on järjestelyjä ajatellen varsin sopiva, joten ilmoittautumisaika on nyt päättynyt.

Seuraava vaihe on koejärjestelyjen laatiminen ilmoittautuneiden kertomien taitojen pohjalta. Koska Suomi on tunnetusti heinäkuussa lähes kokonaan kiinni, voi suunnittelu viedä arvioitua enemmän aikaa. Väliaikatietoja on odotettavissa maanantaina, 16.7.3.6.2001

Jos haluat osallistua kokeeseen, vastaa ensin alustavaan kyselyyn joko

ilmoittautumisaika on päättynyt.


© Vesa Tenhunen 18.7.2002
Skepsis ry:n Joensuun alueyhteyshenkilö