---

Skeptisyydestä / Maria Duval

---

Maria Duval

Loppusyksystä 2000 Suomessa piipahti ranskalainen meedio-selvänäkijä Maria Duval, jonka väitetään osaavan ennustaa tulevia tapahtumia, löytävän kadonneita henkilöitä ja tekevän kaikkea muutakin mitä paranormaaleilla kyvyillä yleensä kuvitellaan tehtävän. Duvalin nimellä markkinoidaan Kuponkiuutisissa ja Ideakuvastossa mahdollisuutta saada onnea, menestystä ja vaurautta ilmaisen talismanin avulla.

Muun muassa aikakauslehdet Apu ja Seura julkaisivat kumpikin numeroissaan 41/2000 (13.10.2000) Duvalin suomenvierailusta jutut, joissa kritiikittä mainostettiin Duvalin erinomaisuutta. Onneksi kummassakin artikkelissa mainittiin useita Duvalin ennustuksia, jotka on helppo tarkistaa:

Pienet epäonnistumiset eivät tietystikään haittaa alalla, jossa on jo perinteenä tapa muistaa vain osumat ja unohtaa hudit. Oleellisinta koko vierailussa oli nimen tekeminen tunnetuksi, joten seuraavaksi saattoi alkaa bisneksen teko. Helmikuussa Kuponkiuutisissa Duval mainosti ilmaiseksi saatavaa ennustetta ja talismania, joka toisi kantajalleen onnea ja vaurautta. Kuvan mukaan onnenkalu oli hopeiselta näyttävä risti, jossa oli koristeellisia kaiverruksia. Tilauskuponkiin piti merkitä numerojärjestyksessä seitsemän toivetta, joiden halusi toteutuvan. Valittavana oli mm. menestystä ihmissuhteissa, rakkautta, terveyttä, rahaa, asunto, kesämökki jne.

Uteliaisuuteni herätti se, että missään ei ollut mitään mainintaa rahasta. Mainoksessa korostettiin, että niin ennustus kuin talismanikin (sekä sen mukanaan tuoma onni ja autuus) olisivat ilmaisia. En uskonut hetkeäkään, että Duval tai hänen nimeään käyttävä firma olisi liikkeellä pelkkä hyväntekeväisyys mielessä, joten päätin vastata ja katsoa, missä vaiheessa rahastus tulee mukaan kuvaan. Koska en tuntenut itseäni missään suhteessa onnettomaksi, päätin tilata onnea lähinnä ei-materiaalisissa asioissa. Oletukseni oli, että "henkisiin arvoihin" painottuvista toiveistani voisi päätellä, että talouteni on jo kunnossa ja olisin siten otollisempi asiakas Duvalille. Oletus oli kaiketi väärä, sillä saamani kirjeet olivat sisällöltään samanlaisia kuin muidenkin.

Duvalin talismanimainos ilmestyi maaliskuun Ideakuvastossa hieman muuttuneena. Ilmeisen harhaanjohtava kuva ristiriipuksesta oli jätetty pois ja talismanin sanottiin rehellisesti olevan pahvikuva. Sen kehuttiin kuitenkin sisältävän "magneettista energiaa", mikä äkikseltään kuulostaa varsin oudolta. Mutta kenties parapsyykkisillä voimilla sitten voi magnetisoida pahviakin. Ainakin se tuntuu yhtä uskottavalta kuin Duvalin kyky muuttaa telepaattisesti ihmisten elämää paremmaksi.

Ensimmäinen kriittinen ääni tiedotusvälineissä oli Kotimaa.Nytin lähetys 31.1.2001 (ohjelma RealMedia-muodossa). Asiaa käsitteli myös Kuluttaja-lehti numeroissa 2 ja 3/2001. Ehkä näiden innoittamana Seurakin poikkesi tavoistaan ja julkaisi numerossa 12/2001 (23.3.2001) hyvin toimitetun ja kriittisen artikkelin Duvalin toimista (itsekritiikkiin lehti ei kuitenkaan nähnyt aihetta, eikä lokakuun mainosartikkelia mainittu mitenkään.) Lehden mukaan kuluttaja-asiamiehelle on tehty useita valituksia ja muuallakin maailmassa varoitellaan Duvalin bisnesten olevan huijausta. Tarkoituksena on saada herkkäuskoisilta paitsi rahat myös heidän osoitetietonsa, joita Duvalin firma Astroforce kuulemma kauppaa halukkaille, lähinnä muille paranormaaleja ihmetemppuja kaupusteleville yrityksille. Kaiken kaikkiaan Suomessa on jopa 20.000 henkilöä vastannut Duvalin ilmoituksiin. Artikkelista ei tosin selvinnyt, ovatko he kaikki maksavia asiakkaita.

---

Talismania sain odottaa noin neljä viikkoa ja sen jälkeen kirjeitä tuli kolme kappaletta suunnilleen viikon välein. Noin kuukausi Duvalin neljännen kirjeen jälkeen sain postia "numerologi ja selvänäkijä" Nicole Delyalta. Kirjeen ulkoasu, sanamuodot sekä lähetyspaikka näyttivät niin samankaltaisilta Duvalin kirjeiden kanssa, että oletettavasti molempien takana on sama yritys. Pari viikkoa Delyan kirjeestä Duval lähetti viidennen tarjouksen onnesta ja rikkauksista. Tämän jälkeen olen saanut vielä muutamia samanlaista soopaa sisältäviä kirjeitä, joita en viitsi enää edes skannata.

Asiasta kiinnostuneet voivat nyt lukea kirjeet alla olevien linkkien takaa. En katsonut tarpeelliseksi kommentoida kirjeitä mitenkään laajemmin. Jokainen voi itse lukea ne ja miettiä, millainen henkilö keksii tarjota rahaa vastaan "Henkilökohtaista Positiivista Psykomagneettista Apua", "Vihittyjen salaista käsikirjaa", "yhteyttä kosmiseen energiaan" jne. -- ja millaiset henkilöt mahdollisesti ovat halukkaita maksamaan niistä.

---

Mutta kannattaako tällainen kirjeiden lähettely ja mukamas henkilökohtaisten ennustusten kauppaaminen? Aivan pikkurahalla näin laajaa bisnestä ei polkaista käyntiin. Vaikka kaikkia kustannuksia on mahdoton tietää, laskeskelin karkean arvion:

yhden kirjeen painatus-, postitus- ym. kulut n. 3 mk
viisi kirjettä 20.000 asiakkaalle x 100.000
yhteensä n. 300.000 mk

"talismanin" ja kahden A5-kokoisen mainoksen painatuskulut n. 2 mk
yllämainitut lisukkeet 20.000 asiakkaalle x 20.000
yhteensä n. 40.000 mk

mainos Kuponkiuutisissa 132.126 mk   (hinnasto Suoramedian sivulla)
mainos Ideakuvastossa 178.974 mk
yhteensä

311.100 mk

 
kaikkiaan yhteensä n. 650.000 mk

Tähän on vielä lisättävä kustannukset muista sanomalehti- ja ilmaisjakeluilmoituksista. Oletin aiemmin lisäkustannuksia tulevan myös jonkinlaisen toimipisteen pitämisestä Helsingissä, mutta sellaista ei välttämättä olekaan: viimeisimmässä Duvalilta saamassani kirjeessä tittelikseni oli pantu rouva. Erehdys on sinänsä ymmärrettävä, sillä ranskalaisen korvissa a:han päättyvä nimi tuntuu todennäköisimmin naisen nimeltä.

Näillä luvuilla Duvalin on omilleen päästäkseen saatava kaupaksi 300 markan hintaisia ennustuksia noin 2.200 kappaletta, jonka voi pyöristää ylöspäin 2.500:aan muiden kulujen (esimerkiksi ennustusten lähettämisen) peittämiseksi. Asiakkaiden voisi tosin olettaa olevan tavallista sinisilmäisempiä, jolloin kukin tilaisi useita ennustuksia, mutta arvioin varovaisesti keskiarvoksi vain yhden ennustuksen per tilaaja. Jos Seuran mainitsema tieto 20.000 asiakkaasta pitää paikkansa, Duvalin firma tekisi voittoa vähintään 300 mk x 17.500 asiakasta = 5.250.000 mk. Ei hassummin, varsinkin kun muistaa Suomen olevan vain yhden niistä monista maista, joissa Duval harrastaa huijauksiaan.

Huom! Nämä laskelmat ovat siis ajalta, jolloin Duval vasta aloitti bisnestään Suomessa. Sen jälkeen mainoksia on ilmestynyt huomattavasti enemmän. On mahdollista, että voitto-osuus on pienentynyt tai sitten asiakkaita on tullut lisää.

---

---

| Takaisin |

---

[ Päivitetty viimeksi: 5.1.2004 ] [ Sivujen suunnittelu, toteutus & sisältö: Vesa Tenhunen ]

---